El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència mobilitzarà 6.820 milions d’euros per a la millora de l’habitatge

  • El Govern de l’Estat preveu impulsar les oficines de rehabilitació i la figura de l’agent rehabilitador
  • El president del CAATEEB, Celestí Ventura, destaca l’excessiu pes impositiu de l’IVA en la rehabilitació

La millora de l’habitatge serà el segon apartat en inversió dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que impulsa el Govern de l’Estat per distribuir els Fons Next Generation de la Unió Europea, amb un total de 6.820 milions d’euros, dels quals 5.820 es destinaran a rehabilitació. Així ho ha confirmat el secretari general d’Agenda Urbana del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, David Lucas Parrón durant la seva participació en la jornada Onada de rehabilitació ‘Next Generation’ que organitza el Col·legi d’Arquitectes Tècnics de Barcelona en el marc de Rehabilita, la Setmana de la Rehabilitació.

Segons Lucas, Espanya compta amb un parc edificat molt antic “i en unes condicions que, en molts casos, no són les més bones” i ha destacat que “la pandèmia ha posat en relleu la situació de moltes famílies que han hagut de passar el confinament en condicions pitjors que d’altres per l’estat dels seus habitatges, que en molts casos no estan adequats mediambientalment, el que fa que emetin grans quantitats de CO2 a l’atmosfera”.

Les ajudes previstes es distribuiran a partir de sis programes específics. Dels quals cinc estan relacionats amb la rehabilitació i un a la construcció d’habitatge de lloguer socials en edificis energèticament eficients.
 
La finalitat és aconseguir la millora de tot el parc edificat, tant en l’àmbit de l’habitatge particular, com d’edifici o de barri.

El projecte anirà acompanyat d’un impuls a les oficines de rehabilitació i tindrà en compte la figura de l’agent rehabilitador, que podran ser empreses, constructores o entitats i col·legis professionals, i tindran la funció d’ajudar les comunitats de propietaris gestionar les ajudes a les quals puguin accedir, presentar propostes de millora dels seus edificis i realitzar les obres previstes  a fi de facilitar l’accés a les ajudes contemplades al pla de recuperació.

Per Lucas, el repte futur és “aconseguir que l’onada de rehabilitació que es pugui generar arran de les ajudes derivades del Fons Next Generation es puguin mantenir més enllà de l’any 2030”.

La jornada Onada de Rehabilitació també ha comptat amb l’assistència del director de Planificació territorial i Agenda Urbana del Govern Basc, Ignacio de la Puerta; el director general de Green Building Council España, Bruno Sauer; la Consultora de les Nacions Unides i la Comissió Europea en temes relacionats amb l’eficiència energètica, Amaya Celaya; el director de Gabinet Tècnic del Consejo General de l’Arquitectura Técnica de España, Juan López-Asiaín, i del president del CAATEEB, Celestí Ventura.

Ventura ha fet èmfasi en la seva intervenció en la necessitat de “canviar les polítiques públiques per girar cap a un model centrat en la ciutat construïda per poder donar resposta als reptes mediambientals, a la necessària sostenibilitat, a un model econòmic més eficient i garantir uns paràmetres de confort, accessibilitat i salubritat més dignes, que fan de la rehabilitació i el manteniment el pilar on fonamentar el futur del sector de l’edificació”.

El president del CAATEEB també va posar de manifest “l’excessiu pes que representa l’IVA en el cost de la rehabilitació, avui al mateix nivell que els articles de luxe”, així com “la manca d’incentius fiscals, com una possible reducció de l’IBI o de les taxes municipals per a les llicències d’obres”. Ventura va reclamar l’establiment d’un marc legislatiu i reglamentari més flexible per a la rehabilitació per facilitar la seva aplicació en els edificis existents.