El sector de l’edificació reivindica el paper de la rehabilitació en la recuperació post Covid i reclama aprofitar l’oportunitat dels fons europeus

  • A Catalunya només el 12% dels edificis residencials de més de 45 anys estan en bon estat de conservació
  • Durant la Setmana de la Rehabilitació també tindrà lloc una fira virtual on participaran empreses i institucions
  • Es llançarà per Youtube el programa especial “MISSIÓ REHABILITA”, enregistrat al plató d’El Terrat i presentat per la Cristina Puig
  • La mala qualificació energètica del parc edificat català, amb un 85% dels edificis amb els rangs de qualificació més baixa, ofereix un gran potencial d’estalvi energètic

El Col·legi d’Arquitectes Tècnics de Barcelona (CAATEEB), conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana, així com d’altres col·legis professionals, entitats i empreses del sector de l’edificació, organitzen entre el 27 de setembre i l’1 d’octubre REHABILITA, la Setmana de la Rehabilitació, que té com a finalitat difondre la cultura del manteniment dels edificis, en una nova edició en la qual es farà un èmfasi especial en l’impacte del Fons Next Generation de la Unió Europea en el sector. Les jornades serviran també per reivindicar el paper de la rehabilitació en els plans de recuperació econòmica post-Covid.  

Segons el president del CAATEEB, Celestí Ventura, “aquesta setmana arriba en un moment on la rehabilitació, sobre tot l’energètica, dels nostres edificis i habitatges ha esdevingut un tema essencial a Europa, on els edificis  consumeixen el 40 % del total de l’energia produïda. Per això, la Unió Europea ha fet de la rehabilitació un dels seus cavalls de batalla en la lluita contra el canvi climàtic i la recuperació de la crisi econòmica, i a ella es destinarà una part important dels Fons Next Generation”.   

Només el 12% dels edificis residencials en bon estat 

A Catalunya només el 12% dels edificis residencials de més de 45 anys estan en bon estat de conservació. Això vol dir que el 88% restant no estan prou bé. I d’aquests, gairebé un 50% presenta deficiències qualificades com a importants  o molt greus. A més, un 60 % del parc d’edificis català és anterior a 1980, data a partir de la qual els edificis comencen a comptar amb aïllament tèrmic, com a conseqüència, en l’escala de l’eficiència energètica, que va de la A (més eficient) a la G (menys eficient), a Catalunya les qualificacions E, F i G, representen el 85,4% dels edificis existents. Segons dades de l’Institut Català d’Energia, millorar la qualificació energètica des d’una G a una A, pot representar un estalvi energètic del 89 %”). 

“Són dades que justifiquen sobradament la necessitat d’aquesta Setmana de la Rehabilitació”, assegura Ventura, qui considera que “és necessari lluitar contra la sensació que hi ha al nostre país de què els edificis són eterns i que un cop comprats no cal fer-hi res. Ha faltat cultura del manteniment dels edificis, això es especialment important en els elements comunitaris dels edificis plurifamiliars”.  

La Setmana de la Rehabilitació compta amb un seguit de conferències tècniques, tallers i visites d’obres dirigides als professionals de l’edificació, on es tractaran qüestions com les oportunitats per a la rehabilitació que s’obren gràcies als fons Next Generation, en una sessió on les diferents administracions publiques exposaran la seva estratègia per a la implantació de les polítiques de recuperació, transformació i resiliència; o l’ús de noves metodologies com el BIM per a la rehabilitació energètica. 

Durant la Setmana de la Rehabilitació també tindrà lloc una fira virtual on participaran empreses i entitats vinculades a la rehabilitació que exposaran solucions constructives relacionades amb el sector. 

Especial televisiu MISSIÓ REHABILITA 

Coincidint amb l’inici de la Setmana de la Rehabilitació i amb la finalitat de difondre els beneficis de la rehabilitació entre la ciutadania, es llançarà per YouTube un programa especial, titulat Missió Rehabilita, enregistrat al plató d’El Terrat i presentat per la Cristina Puig. En ell personatges com en Francesc Mauri, la Lídia Heredia o en Tian Riba parlaran sobre la necessitat de mantenir els edificis i els beneficis particulars i col·lectius de la rehabilitació. El programa compta amb la participació de personalitats dels diferents àmbits (l’econòmic, el polític, el cultural i social), preguntes de ciutadans respostes pels representants de les administracions, i professionals del sector que ofereixen orientació, i consell, i presenten diferents eines de finançament per rehabilitar espais dins de la llar. 

Rehabilita inclou també altres activitats dirigides al públic general, com tallers a les escoles i visites als barris. Trobareu tota la informació sobre la Setmana de la Rehabilitació a https://rehabilita.cat/